Vilka viner kan lagras?

Frågan borde egentligen ställas "Hur länge kan jag lagra mitt vin?”. För vin är sällan en färskvara. Generellt kan sägas att vin inte alls är så känsligt som det ibland görs gällande.
Sedan handlar det mycket om den personliga smaken om ett vin är moget eller inte.

Undantagen är förutom ”Noveau”-viner även viner på Tetrapak-förpackningar, vilka absolut inte ska förvaras längre än 2-3 månader, samt Bag-in-box-viner, vilka i bästa fall kan lagras upp till 6 månader, om de förvaras svalt. Dessa tider gäller från tappningsdatum, och eftersom produkterna kan bli stående i lager eller i butiken en stor del av den tiden måste man vara mycket försiktig med hur länge man sparar "pappvinerna". Dessutom är den enkla sanningen att ingen vinproducent förpackar ”bra” viner på Tetra eller B-I-B. Det innebär dock inte att dessa viner behöver vara odrickbara, men deras lagringspotential är obefintlig.

Ett sätt att förbättra boxvinets hållbarhet är att omedelbart då Du har burit hem vinboxen tappar Du upp hela innehållet i glasflaskor och försluter flaskorna med kork eller skruvkapsyl. Det går åt 4 flaskor à 75 cl till en 3-litesbox. Förvara flaskorna liggande, så håller Du korkarna täta, och Du får också kontroll av att förslutningen är tät.

Du kommer förmodligen då också att upptäcka att Du har blivit lurad på ett antal centiliter vin när Du tror att det ska vara 3 liter i boxen.

Om Du nu trots allt skulle vilja köpa ett Box-vin ska Du absolut kontrollera vad man anger som tappningsdatum och/eller bäst-före-datum. Då det gäller vin i Tetrapak finns bara en rekommendation: Köp aldrig!

Ett enkelt svar på frågan ovan är, att ju dyrare ett ungt vin är, desto bättre är troligen dess kvalitet och desto längre går det att lagra. Men det är väldigt roligt att chansa på ett enkelt vin, för att se om det kan mogna till ett ädlare. man har ju heller inte något att förlora på att prova, eftersom det dels är en mindre investering, och resultatet i sämsta fall är att det inte blev bättre, men inte sämre heller.

Vinets pris är ju inte enbart en kvalitetsfråga, utan beror ju också på många andra faktorer, t.ex. ursprungsområdets, odlarens och de ingående druvsorternas status. När man provar ut vilket ungt vin man vill köpa är det bra om det finns motsvarande vin av äldre årgångar att jämföra med.

Det finns viner som är tillverkade för att konsumeras inom kort tid, men de flesta komplexare viner smakar inte så bra, som de har potential för, innan de fått mogna några år.

Exempel på några av de mest långlivade vinerna är Hermitage, Amarone och Brunello (rött), Château d´Yquem (Sauternes) och Vintage Port (rött portvin). Dessa viner klarar ofta utan större problem en lagring på 20-30 år, förutsatt att de ligger svalt (helst 8-14 grader), mörkt, stilla och vid jämn temperatur.

Lagringsdugliga vita viner är svårare att hitta än röda. Friskheten försvinner snabbt. Men söta viner kan lagras, liksom viner av Chardonnaydruvan, Riesling (om alkohol-, syra- eller sockerhalten är tillräckligt hög) och vissa andra druvsorter, t.ex. Viognier och Viura.
Har vinet smak av ek, utvecklas med tiden en vaniljarom i vinet. Det är speciellt tydligt om man använder ekfat av amerikansk ek. Lagring av Chardonnayviner på nya ekfat hos vintillverkaren är populärt nu.

Av rödvinerna är det de kraftigt syrarika med stark färg som håller längst. Syran kan vara av 2 slag: Tanniner=oxalsyra=garvsyra och fruktsyra. Speciellt Tanninrika viner är mycket lagrings-dugliga, ja till och med lagringskrävande för att de ska vara njutbara. Man kan också gå efter årgångarna, som främst på grund av vädret är olika bra. Dagens vintillverkare är dock betydligt skickligare är förr, och har tillgång till olika metoder för mätning, analys och "manipulation". Tekniken har gått framåt även här.

Tyvärr har den unge vinodlaren som vill stå på egna ben inte alltid råd med dyrbara investeringar, vilket kanske ändå inte lönar sig på en liten vingård.

Ett kriterium är alltså att välja viner från bra årgångar. De tål som regel betydligt längre lagring är de år då skörden inte slagit in till fullo.

Druvsorterna är olika rika på syra och vintillverkarna blandar ofta, för att ge vinet önskad balans. Se förteckning i slutet av detta dokument över olika druvsorters lagringsbarhet.

Det finns inga garantier beträffande slutresultatet när det gäller vinlagring. Därför är det så spännande. Vinet är levande och oförutsägbart i dagens standardiserade värld. Ett vin kan vara gott under flera år, fast det ändrar smak under tiden och det är mycket sällan det är ”odrickbart”, vare sig det är ungt eller övermoget.

Vita och lättare rödviner, samt rosé, är goda efter ett par år. Tyngre tanninrikare röda smakar bäst med flera år på nacken. I små flaskor mognar vinet snabbare, men det håller längre, kanske dubbelt så länge, i en magnumbutelj. Varför? Jo, vinet luftas genom korken, som liksom flaskhalsen har samma storlek på en liten som en stor flaska. Alltså får vinet i en liten flaska mer luft än det i en stor, proportionellt sett.

Viner Du inte ska köpa:

  • Köp aldrig flaskor i en märklig form, t.ex. fiskar, skruvade, sneda, etc.
  • Köp aldrig vin i kulörta flaskor. (Färgade flaskor i olika nyanser av grönt eller brunt är bara bra).
  • Köp aldrig tyska viner med engelskt namn i kulörta flaskor.
  • Köp aldrig viner som har diverse djur på etiketten, såvida det inte är lejon, noshörningar eller örnar, gärna i gammal tysk stil.
  • Köp aldrig viner som är namngivna efter djur eller maträtter.
  • Köp aldrig viner i förpackningar om 1 liter, 2 liter eller 3 liter. (1-liters och 1,5-liters (Magnum) eller större går dock utmärkt när det är glasflaska).
    Box- och tetraviner kan duga om Du använder dem för att göra såser, koka skinka i, eller gör långkokt kött (t.ex. Stracotto eller Pulled meat) eller när vinets kvalitet är av underordnad betydelse.
  • Köp aldrig viner som är uppkallade efter vad de påstås passa till för mat.
  • Köp aldrig s.k. kändisviner. Du betalar alltid för mycket i förhållande till kvaliteten.
  • Köp inte bluffviner som svenska importörer har ”hittat på”, d.v.s. de har låtit blanda ihop (inte sällan i Simrishamn), av viner från överskottslagret och gett dem diverse påhittade namn, som ger sken av att vinerna är äkta vara från en existerande vinproducent, men som inte finns!

Vad ska mitt vinlager innehålla?
Ekonomi, lagringsutrymme och självdisciplinen brukar sätta gränsen för lagrets storlek.
När Du gör upp en strategi för vininköp bör Du tänka på:

  • Hur mycket vin Du dricker
  • Hur mycket vin Du vill äga, och har plats att förvara
  • Hur mycket pengar Du vill investera i vin
  • Vilka typer av vin Du tycker om
  • Din lust att hela tiden "vidga vyerna" med kunskaper om viner av olika typer, prisklasser och årgångar.

Vem är Du?

Icke-samlaren
Du har inte plats att lagra vin och Du tycker det finns andra saker att lägga ut Dina pengar på.
Vad det gäller det första argumentet kan Du läsa mer i denna skrift om att det inte behövs så märkvärdiga lokaliteter för att förvara vin en tid, så att Du får nöjet att konsumera ett godare vin.

Det andra argumentet är heller inte så övertygande; Du gör i princip av med samma belopp oavsett om Du bara dricker vinerna unga eller lagrar dem en tid. Dessutom kan Du faktiskt spara pengar på att Dina viner i lagret ju inte stiger i pris, vilket däremot vinerna på Systembolaget ju gör med tiden.

En hård personlig disciplin är ett bra sätt att förhindra att en vinsamling bildas. Beräkna hur många flaskor Du konsumerar per månad, inkl. middagsbjudningar och andra festligheter, och ha aldrig mer vin till hands än denna mängd. Om Du till exempel dricker vin två kvällar i veckan och har gäster en gång i månaden, blir det omkring 12 flaskor.

För att lyckas i Dina föresatser att inte skapa ett vinlager ska Du

  • Undvika att köpa robusta röda viner, som förbättras med åldern, och som kräver ett antal års lagring innan de är "drickbara”
  • Inte köpa mer än två flaskor av en sort, om Du nu inte prompt vill ha bara en enda sort.
  • Inte köpa ett vin som är dyrt eller ovanligt, så att Du känner Dig frestad att spara det till något speciellt tillfälle
  • Motstå alla ”skamliga” förslag på goda viner från Dina vänner och i mattidningar, radio- och TV-program och tidningsartiklar.
  • Klippa sönder betalkortet.

    OBS! Ett vin behöver "komma till ro" minst 2 veckor efter det att Du har tagit hem det, även det enklaste vinet.

Småsamlaren
Du kanske bestämmer Dig för att förråd för 6 månader verkar rimligt för Dig. Det betyder ca. 75 flaskor vid ovannämnda konsumtionsmönster.

Du kan köpa 4 till 12 flaskor av något vin som speciellt rekommenderats av vinskribenterna eller någon vän, och även satsa på några långlivade viner också. Din utmaning blir att bibehålla balansen mellan viner som fortfarande behöver mogna, och viner som (Du tror) är färdiga att drickas, samt ha en bra mångfald av drickfärdiga viner, så att Du inte tröttnar på favoritvinet.

För att nå målsättningen behöver Du föra anteckningar över Dina vintillgångar, samt tänka på lagringsförhållandena.

Samlaren
Grattis! De flesta vinsamlarna bestämmer sig inte ens för att bli vinsamlare; de fortsätter bara att köpa tills de är det! Genom att ta det genomtänkta beslutet att äga ett par hundra flaskor vin har Du möjligheten att skapa en samling som verkligen passar Din smak och Dina mål.

Din utmaning är att bestämma Dig för vilka viner Du gillar bäst, (vilket kommer att ge Dig många njutningsfyllda upplevelser på vägen till vissheten) och att förvara vinerna på så bra sätt som möjligt, så att Du får den upplevelse som Du förväntar Dig.

Var går gränsen?
En samling på 1000 – 1500 flaskor är definitivt tillräcklig för att tillfredsställa en vanlig människas behov. Å andra sidan är 50 eller 100 flaskor inte så dåligt heller!

I Frankrike, där man ju har lätt att komma åt att köpa även mogna viner, anser man att den undre gränsen för ett ”anständigt” lager är 200 flaskor (0,75 l). Det baseras på att det ”dagliga” vinet köper man efter hand, för konsumtion inom några veckor. Det man vill lagra är vad innehavaren funnit vara ”goda” viner, att avnjuta tillsammans med en bra måltid och/eller i goda vänners lag. För sådana ändamål räknar man med minst 5 års genomsnittlig lagringstid, d.v.s. man kan omsätta ca 40 flaskor per år, när lagret är uppbyggt.

Ett större lager tillåter längre genomsnittlig lagringstid, alternativt större årlig konsumtion av lagringsvinerna. Ett bra sätt att bygga upp lagret är att till att börja med köpa viner som redan har lagrats några år. Man kommer på så sätt snabbare fram till ”skördetiden”. Successivt kan man sedan köpa yngre, och därmed billigare, viner. Ett problem kan dock visa sig med tiden: Man vill inte tulla på förrådet, utan man sparar, och sparar, och sparar…

Då är det återigen bra med självdisciplin; har man bestämt sig för konsumtion inom en viss period ska man följa detta. Därigenom skaffar man sig erfarenheter från olika lagringstider.
Idealet är ju att, såsom i de stora vinländerna, köpa 1-2 kartonger á 12 flaskor, för konsumtion över en längre period. Med nuvarande importregler har ju nu också de svenska konsumenterna dessa möjligheter.

Några principer för en vinkällare

En summering av råden ovan:

  1. Du skall förvara dina buteljer där de kan vila i mörker och utan skakningar, och utan alltför brutala temperaturvariationer.
  2. Drick ditt vin: Vin är gjort för att drickas.
  3. Njut av ditt vin: Ett vin bör drickas med glädje och njutning, inte med baktankar om dess eventuella värdestegring.
  4. Inte allt vin är till för att lagras: Vissa viner blir bättre efter flera års lagring, andra dricks med fördel unga. Det är din egen smak som avgör!
  5. I källaren ska du helst ha minimum tre gånger din årskonsumtion, så att de viner du ska lagra får ligga i fred.
  6. Provsmaka dina viner regelbundet: om det så bara är för att bedöma deras utveckling (köp därför helst minst 6 av varje vin).
  7. Blanda friskt och våga nytt: Var inte rädd för att köpa några flaskor från en region eller druvsort som du inte känner så väl till. Vanans makt eller tvekan inför det okända berövar många intressanta upplevelser.
  8. Balansera din källare: Ha inte bara en eller två sorters vin. ”Bara Bordeaux” eller ”bara Bourgogne” är ett recept för att missa mycket intressant
  9. Fall inte för slöheten när du handlar vin på din utlandsresa: de mest kända vinhandlarna kan vara onödigt dyra. Pröva något nytt, t.ex. en liten kvartersbutik (där du också kan få goda råd) eller en internetbutik. Var uppmärksam på priset när du handlar hos producenten, särskilt i Bordeaux eller Toscana. Det är inte alltid billigare än i affären i närmaste stad.
  10. Bortsett från de verkligt speciella omständigheterna när du absolut måste köpa en ”etikett”, ska du aldrig köpa ett vin för mer än 50 € per normalflaska.10 - 25 € är oftast en fullt rimlig nivå.
  11. För bok över dina viner: Veta vad man har är bästa sättet att veta vad man ska köpa. Plus att det är halva nöjet att kunna se sitt lager och kunna välja ”rätt” vin till maten.
  12. Visa vinet respekt: Det kostar kanske mycket, så behandla det med respekt, servera det vid lagom temperatur (inte för kallt, inte för varmt), i bra glas (inte nödvändigtvis dyra), dekanterat om det behövs etc.

Se längst bak i denna skrift för normala lagringstider (med utgångspunkt från produktionsåret) för medelbra till bra viner från några kända vinområden: (OBS! Lagringsråd från producenter, importörer, vinskribenter etc. ska naturligtvis också tas hänsyn till. Däremot ska Du inte bry Dig om vad Systembolaget anger).

Ta vinskribenternas och tidningsrecensenternas förslag med en stor nypa salt. Många av dem är intimt förenade med branschens aktörer, genom olika former av samarbete, mutresor, gratisviner, vintips etc. och alltså mer eller mindre köpta.

I de månatliga recensionerna av Systembolagets nyutsläpp "måste" man göra en klassificering i fynd och prisvärda viner etc., annars bryter man mot mönstret, och får kanske inte längre vara med på Systembolagets provningar. Detta är också en viktig anledning till att ganska få av vinjournalisterna är så kritiska mot Systembolaget som man egentligen har all anledning att vara.

Lycka till med framtida vinavsmakningar, som vi hoppas kommer att ge fina smakupplevelser.

Varukorg
Logga in

Ännu inget konto?

Start typing to see products you are looking for.
Webbutik
Favoriter
0 items Varukorg
Mitt konto