Var skall vinet förvaras?

Det finns vissa saker man bör tänka på, och gör man det är det inga problem. Man kan i princip lagra vin till och med i en garderob i en lägenhet.

Många fransmän har i källaren några hundra vinbuteljer liggande kvar i sina inköpskartonger. Märkvärdigare än så, behöver inte vinlagring vara. Nåja, en fransk källare är ofta lite fuktig och dragig och blir sällan kallare än 12ºC på vintern och inte varmare än 17ºC på sommaren. Förresten så säger man inte att man lagrar viner i Frankrike, utan, man ”låter dem åldras”.

Vin-”källaren”, platsen där man förvarar vinet, ska vara mörk. Detta är det viktigaste kravet av alla! Där skall det vara något fuktigt, så att korkarna inte torkar. Se upp för mögel, som kan förstöra etiketterna och ännu värre - korkarna. (Ett tips för att förlänga etiketternas hållbarhet: spraya med klarlack eller hårspray!)

Vinkällaren får inte heller vara för torr, för då kan vinet dunsta genom korkarna och oxideras. Flaskorna ska ligga ner för att hindra korkarna att torka, så att inte luft kan tränga in. Undvik vibrationer, men det är inte alls farligt att flytta flaskorna då och då.

Temperaturen är viktig och det skrämmer nog många. Rent generellt kan man säga att vinerna bör lagras i en temperatur på mellan +10 ºC och +17 ºC. Temperaturen bör dock inte under-stiga ca +5 ºC, eftersom (ofarlig) vinsten kan fällas ut i vinet (gäller speciellt vita viner).

Nu är det kanske inte så många som har mellan +10 ºC och +17 ºC varmt i garderoben. Det har inte så stor betydelse om vinets lagras vid +23 ºC. Det man ska se till är att vinet inte utsätts för temperaturer över +30 ºC. Att lägga sina dyra nyinköpta viner i en bil en varm sommardag är inte att rekommendera, men kanske oundvikligt.

Hastiga temperaturväxlingar gör att vinet mognar snabbare. Kanske för fort i vissa fall. Vill man spara ett vin i flera år ska det ligga svalt. Ju varmare vinlagringsplatsen är, desto snabbare mognad. Långsam mognad ger bästa resultatet. Om en vinkällare håller en temperatur på +4 ºC på vintern och +18 ºC på sommaren spelar inte så stor roll, men om man lagrar vinet i ett ställ invid spisen, eller i mer eller mindre tjusiga vinställ i rummet, bör man tänka om.

Vissa röda högkvalitetsviner mår utmärkt av att ligga i sommarheta vindsutrymmen, men det är ett experiment man bör överlåta på experterna. Det är så man tillverkar vissa starkviner, t.ex. Madeiravin. Över 25 ºC riskerar unga viner att börja jäsa igen om de innehåller restsocker

Ventilationen i vinkällaren är viktig. Den måste hållas luktfri. Experterna är eniga om att man inte kan ha stinkande ost eller äpplen i samma utrymme som vinflaskor, men ingen har ännu förstått hur lukten kan tränga igenom foliet och korken till vinet.

Länge sa man att vinet vill ha en bullerfri tillvaro i lugn och ro, samt att det tycker om att lyssna på operamusik. Dagens betydligt klarare viner tycks klara av modernt oljud bättre. Det är heller inte bevisat att vinet föredrar belysning med levande ljus hellre än en elektrisk glödlampa när man går in i vinkällaren. Förresten ska man ju undvika att ha ljus i vinutrymmet annat än när man ska vistas där.

Vinet utvecklas fortare vid högre än vid lägre temperatur. Hur mycket vinet påverkas beror till stor del på hur det har gjorts. Många vita och roséviner har ofta ingen större utvecklingspotential, utan lagras bara i väntan på konsumtion. Att lagra dem upp till något år är dock absolut inget problem, om förhållandena är någorlunda bra.

Har man inte tillgång en "naturell" vinkällare i en sval del av huset, som ju är det enklaste och billigaste alternativet, kan man åstadkomma en konstgjord "källare". Det finns idag även en uppsjö av vinskåp med temperaturreglering att köpa. De flesta är bra, men också dyra, och kapaciteten är mer eller mindre begränsad. Ett fattigmansalternativ är ett gammalt kylskåp. Nackdelen med dessa är att de ofta vibrerar lite. Därmed bryter de mot en av den mer pedantiske vinlagrarens krav: vinet ska ligga helt stilla, men om plånboken sätter stopp för andra lösningar får det duga.

Vibrationer påskyndar utfällning av färg och andra partiklar i vinet, d.v.s. man får avlagringar i vinet, som man kan behöva avlägsna vid upphällningen genom dekantering.

Om vare sig den naturliga "källaren" eller den konstgjorda kan åstadkommas så går det, som sagts ovan, väldigt bra att lagra i ett normalt lägenhetsklimat. Det är vinets utvecklingskurva som påverkas, och man behöver prova sig fram till vad man tycker är bra. Testa med 50-75 % av den tid som anges för "bra" lagringsförhållanden.

Om man har möjlighet att skaffa sig en drömkällare, som uppfyller alla krav, ska den vara sval, mörk, tyst, fri från vibration och relativt fuktig. Eftersom vinet ska ligga ner, för att hålla korken fuktig, bör källare vara utrustad med hyllor och fack. Det går också kombinera vinställ med att ställa lådor på varandra, om man köper hela lådor och väljer att lagra vinet i dem. Man bör också tänka på att kunna komma åt att ta ut enskilda flaskor ur vinstället, så individuella fack ger en bra kompromiss av detta krav och kravet på maximal lagringsvolym inom ett bestämt utrymme.

En annan viktig detalj med att ha flaskorna liggande, heller än stående, är att man inte riskerar att knuffa omkull flaskor när man försöker komma åt den tilltänkta flaskan.

Varukorg
Logga in

Ännu inget konto?

Start typing to see products you are looking for.
Webbutik
Favoriter
0 items Varukorg
Mitt konto